12-DAAGSE BEDEVAART naar POLEN

6 augustus 2019 t/m 17 augustus 2019

Vanuit de Apostelparochie, Beverwijk, wordt voor de 33-ste keer een busbedevaart georganiseerd. We gaan voor de 3 keer naar Polen. 

Wij bezoeken 4 Maria-bedevaartplaatsen, namelijk Onze Lieve Vrouw van Lichen, de Zwarte Madonna van Chestochowa,Onze Lieve Vrouw van Kalwaria en Maria van Kevelaer. 

Na een bezoek aan de Mariabasiliek van Lichen bezoeken wij Niepokalanow (=Onbevlekte), een door pater Maximiliaan Kolbe gestichte stad met klooster, uitgeverscentrum, onderwijsinstituten, treinstation en vliegveld. Later zien we de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog in het voormalige concentratiekamp Auschwitz, waar pater Maximiliaan Kolbe in de hongerbunker gestorven is.

In de hoofdstad Warschau krijgen we een rondleiding door het historisch centrum en brengen een bezoek aan de Stanislaw Kostka Kerk met het graf van priester Popieluzko. De populaire 37-jarige Popieluszko was in 1984 de aalmoezenier van het toen illegale vakverbond Solidarnosc. Eind dat jaar werd hij vermoord en in de rivier de Wisla gegooid. Voor veel Polen was Popieluszko het symbool van de strijd van de democratische oppositie en de Katholieke Kerk tegen een totalitair regime.

Een bezoek aan de geboorteplaats van Paus Johannes Paulus II, namelijk Wadowice, staat op het programma. We zien het geboortehuis, het museum en de parochiekerk, waar deze Paus gedoopt is, met voor de kerk een prachtig standbeeld van de paus.

Na een rondleiding met een gids door de binnenstad van Krakau kunt u zelf de ontdekkingstocht voortzetten, maar u kunt ook gaan winkelen. Verder bezoeken wij in Krakau het nieuwe Johannes Paulus II Centrum en het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid, waar zuster Faustina mystieke ervaringen heeft ontvangen. Op haar aanwijzing werd het schilderij “Jezus, ik vertrouw op u” gemaakt. Een kopie hangt in de Apostelkerk boven het tabernakel. Paus Johannes Paulus II heeft in het jubeljaar 2000 de eerste zondag na Pasen uitgeroepen tot Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid.

Een bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka mag natuurlijk niet ontbreken; een prachtige ondergrondse kapel met beelden en lampen van zout!

Op de terugweg bezoeken wij de kathedraal van Fulda, waar het graf van de H. Bonifatius is. Hij werd in 754 vermoord in Dokkum.  En op de laatste dag ter afsluiting een smakelijk afscheidsdiner!

Dinsdag 6 augustus, vertrek uit Beverwijk. Via de opstapplaats Utrecht Centraal station rijden wij via Apeldoorn en Hengelo naar  Duitsland.  Via Osnabrück en Hannover gaan wij naar Oost Berlijn en overnachten in Comforthotel Lichtenberg.

Woensdag 7 augustus, na het ontbijt hervatten wij de reis en rijden wij via Poznan naar Lichen, waar we om 17.00 uur de H. Mis vieren in de grote Mariabasiliek. Na het diner kunt u het heiligdom verder verkennen. We overnachten in het pelgrimshuis.

Donderdag 8 augustus, ons eerste bezoek is Niepokalanov, waar we in de basiliek van de Onbevlekte Moeder van God de H. Mis vieren en het museum bezoeken. Na de lunch gaan wij naar Warschau voor een rondleiding, waarbij we ook de Stanislaw Kostka Kerk met het graf van priester Popieluzko bezoeken. We overnachten in het MDM-hotel.

Vrijdag 9 augustus, we vieren in de St. Johanneskathedraal de H. Mis. Daarna krijgt u de gelegenheid om de kathedraal, het plein van het Koninklijk Slot en de markt van de oude stad te bekijken. Na de lunch vertrekken wij naar Chestochowa waar op de Jasna Gora (verlichte berg) het heiligdom van de Zwarte Madonna is gelegen. Wij overnachten in het Grand Hotel.

Zaterdag 10 augustus, de bus brengt ons naar het Mariaheiligdom voor de H. Mis. Na de lunch in het pelgrimshuis krijgen wij een rondleiding door het klooster, de schatkamer en het museum.

Zondag 11 augustus, wederom een H. Mis in het heiligdom; na de koffie bidden wij de kruisweg. Na de lunch in het pelgrimshuis rijden wij naar Auschwitz voor een bezoek aan het voormalig concentratiekamp. Daarna een bezoek aan Wadowice, de geboorteplaats van Paus Johannes Paulus II met het geboortehuis, museum en parochiekerk. Diner en overnachting in hotel Dworek in Skawina.

Maandag 12 augustus, vandaag een bezoek aan het heiligdom van Kalwaria Zebrzydowska. Na de H. Mis in de barokke kloosterkerk krijgen wij een rondleiding door het franciscaner klooster. 

‘s Middags kunt u op eigen gelegenheid het gelijknamige landschapspark gebaseerd op het Heilig Land bezoeken. Deze bijzondere calvarie met ‘paden van Jezus Christus’ en ‘paden van Maria’ is genoemd naar zijn stichter, die gouverneur van Krakau was. Het door Feliks Zebrowski in 1604 ontworpen park staat op de Werelderfgoedlijst en telt vele kapellen langs de zeven kilometer lange paden.

Dinsdag 13 augustus, we gaan naar het nieuwe JP II centrum in Krakau. Het enorme complex is ontworpen om een aantal katholieke instellingen, te huisvesten, evenals een bovengronds en een ondergrondse kerk en vele kapellen. Wij hopen in de kerk met de relieken ( een reageerbuis met een reliek van het bloed van JPII)  de H. Mis te vieren. Daarna een bezoek aan het klooster en basiliek van zuster Faustina. Na de lunch in het pelgrimshuis bezoeken wij de oudste zoutmijn van Europa: Wieliczka. In dit Unesco erfgoed ziet u ondergrondse zalen, een kapel met altaarstuk, kandelaars,  beelden en kroonluchtigers (van zout).

Woensdag 14 augustus, na het ontbijt vieren we de H. Mis in de kathedraal van Krakau. Daarna een rondleiding over de Wawel met het Koninklijk Slot en de Grote Markt met de beroemde Lakenhal en de Mariakerk. ‘s Middags vrij.

Donderdag 15 augustus, feestdag van Maria Tenhemelopneming. Na het ontbijt rijden wij naar Duitsland naar Panschitz-Kuckau, waar wij in het klooster St. Marienstern (sinds 1248) de H. Mis vieren. Mogelijk is er nog tijd om de schatkamer te bezoeken. Daarna vertrekken wij naar Glauchau naar het Meister Bär Hotel voor diner en overnachting.

Vrijdag 16 augustus, vandaag een bezoek aan de Dom van Fulda met het graf van de H. Bonifatius, die in 754 is vermoord in Dokkum. We vieren de H. Mis in de Dom. Daarna kunt u het Dommuseum, de naast gelegen Michaelkerk, het stadskasteel met kasteeltuin, etc. bezoeken. In de namiddag gaan we naar Kassel  voor diner en overnachting in het Intercityhotel.

Zaterdag 17 augustus, alweer de laatste dag. We rijden naar de Mariabedevaartplaats Kevelaer, waar we ’s middags de H. Mis vieren in de kaarsenkapel en daarna een processie houden in het kruiswegpark. Er is ook alle gelegenheid voor een kopje koffie met apfelstrudel!

In de namiddag gaan wij naar Leersum voor ons afscheidsdiner. Vervolgens naar de uitstapplaats station Utrecht en eindpunt Beverwijk.