15 jaar en zaligverklaard: Carlo Acutis ‘Cyber-apostel’ (1991 – 2006)

‘Jezus is een persoon die dichtbij is, bereikbaar voor iedereen.’
‘Altijd dicht bij Jezus zijn, dat is mijn levensplan.’
‘De rozenkrans is mijn snelweg naar de hemel.’
‘Door mijn zoon ben ik tot bekering gekomen!’ 
(de moeder van Carlo Acutis)

Dit zijn enkele uitspraken van de Italiaanse Carlo Acutis, die op 15-jarige leeftijd stierf aan acute leukemie, en die 3 jaar geleden (in 2020) zaligverklaard werd.

Carlo werd op 3 mei 1991 in Londen geboren in een welgestelde Italiaanse familie van bankiers. Kort na de geboorte van Carlo vestigt de familie zich in Milaan. Carlo is een vroege en vlotte prater, en al zeer jong toont hij dat het geloof diep in zijn hart leeft, als van nature. Zo vertelt zijn moeder: ‘Als we langs een kerk wandelden, wilde hij altijd binnengaan om hallo te zeggen aan Jezus en Maria. Of we moesten een bloemetje kopen om bij een Mariabeeld te leggen.’

De katholieke Poolse kinderoppas, Beata, leert Carlo zijn eerste gebedjes en gaat met hem naar de H. Mis. Toen Beata op een keer werd uitgelachen omdat ze een rozenkrans om haar hals droeg, zei de kleine Carlo dat ze zich daar niets van moest aantrekken en dat haar halsketting de mooiste van de hele wereld was. Als Carlo op zijn 7e jaar zijn eerste H. Communie ontvangt, gaat hij meer dan eens per week naar de H. Mis en wekelijks te biecht. Net als zovele andere kinderen houdt hij van voetbal, actiefilms en dieren.
Op school is hij behulpzaam, vrolijk en betrokken. Hij doet vrijwilligerswerk in de kerk, en daarnaast heeft hij grote interesse voor computers en programma’s. Maar computerspelletjes beperkt hij tot één uur per week, want zo zei hij: ik wil mijn tijd niet verspillen!

Het gezin Acutis bezoekt in vakanties vele plaatsen waar eucharistische wonderen zijn gebeurd. Carlo begrijpt dat die wonderen het bewijs zijn dat Christus levend in ons midden is: ‘Jezus is een persoon die dichtbij is, bereikbaar voor iedereen’ en ‘Hij woont in elk tabernakel, daar kun je Hem bezoeken.’

Na zijn Vormsel gaat Carlo naar de Jezuïetenschool in Milaan. Als hij nog maar 13 jaar is, wordt hij al assistent-catechist, en beheerder van de websites van parochie en school. Hij is een graag geziene jongeman, zeer meelevend, maar ook wijst hij medeleerlingen terecht, bijv. ‘ga niet lichtzinnig om met je lichaam, want dat is een ‘tempel van God’. Hij kan niet begrijpen dat zovelen met uiterlijke schoonheid bezig zijn en niet met de schoonheid van hun ziel, hij wijst in dit verband op de tekst uit Lucas 9:‘Wat heeft een man eraan als hij de hele wereld wint maar zichzelf verliest?’

Voor Carlo is zijn doel duidelijk: ‘Altijd dicht bij Jezus zijn, dat is mijn levensplan.’

In 2006 werkt Carlo intensief aan een website met eucharistische wonderen, in totaal 142.
Begin oktober wordt hij ziek. Het lijkt griep, maar zijn toestand verslechtert. Op 8 oktober valt de diagnose: acute leukemie. De pijn aanvaardt hij als ‘een offer voor de Heer, voor de paus en de Kerk’. Amper twee dagen later vraagt Carlo om de laatste sacramenten. De priester is geraakt door de toewijding waarmee Carlo de sacramenten ontvangt. De behandelende artsen getuigen van zijn diepe geloof. De dag erna belandt Carlo in een coma. Weer een dag later, 12 oktober 2006, amper vier dagen na de diagnose, overlijdt hij.

Precies 4 jaar later bevalt zijn moeder, dan 44 jaar, van een tweeling! Tijdens de Wereldjongerendagen in Rio, 2013, raakt Carlo Acutis bekend als de ‘cyber-apostel’.
Op grond van een wonder in Brazilië, waarbij een kind genas van een pancreasafwijking op voorspraak van Carlo Acutis, werd Carlo Acutis op 10-10-2020 zaligverklaard. Het lichaam is opgebaard in de Santa Maria Maggiorekerk te Assisi.
De zalige Carlo Acutis wordt afgebeeld met een laptop, rozenkrans, en het Allerheiligst Sacrament. Hij is de beschermheilige voor de jeugd en computerprogramma’s.