De bedevaarten vanuit de Apostelparochie zijn begonnen in 1987. Vanwege het feest van het 25-jarig bestaan van de parochie besloot het toenmalige kerkbestuur om voor de parochianen een bedevaart naar Lourdes te organiseren.

We gingen met 2 bussen; pastoor Pas als reisleider in de niet-rokersbus en Martin van Kleef als reisleider in de rokersbus. We namen deel aan de middag- en avondprocessies met ons eigen vaandel met de afbeelding van Maria van de Onbevlekte Ontvangenis. Het mooiste vaandel van de processie! 

Lourdesbedevaart 1987

De eerste bedevaart duurde slechts zeven dagen. Toch kwamen de parochianen zó voldaan thuis, dat besloten werd om het jaar daarop (1988) een bedevaart naar Rome te organiseren. We bezochten op de heenreis Florence, Pisa en Siëna en op de terugweg een boottocht over het Vierwoudstedenmeer en een bezoek aan de watervallen van Schaffhausen. Jammer alleen, dat de paus niet thuis was. We hebben toen de Goudse kaas op het Sint Pietersplein overhandigd aan Monseigneur Van Lierden,  bisschop uit België en een naaste medewerker van de paus. Hij zou de kaas later aan de paus overhandigen. 

1989: 9-daagse reis naar Lourdes via Nevers, waar H. Bernadette ligt opgebaard. Op de terugweg een bezoek aan de kapel van de Rue de Bac (Maria van de Wonderdadige Medaille) te Parijs en natuurlijk de Sacré Coeur en de Montmartres met haar schilders.

Lourdes processie

1990: 12-daagse reis naar Lourdes via Avignon (voormalig Pauselijk Paleis)  en vervolgens via een prachtige route over de Pyreneeën naar Torreciudad (Mariabedevaartsoord van Opus Dei) en naar Zaragossa met in de kathedraal ‘Maria op de Pilaar’.

1991: 14-daagse reis naar Rome via Padua (H. Antonius), Venetië, Assisië (H. Franciscus) naar Rome. Deze keer lukte het wel om de Goudse kaas persoonlijk aan de paus te overhandigen. Dat was een hele belevenis.

Overhandiging Goudse kaas aan Paus Johannes Paulus II

1992: 12-daagse reis naar Lourdes. Na drie dagen bidden gingen wij naar de Côte d’ Azur om te genieten aan de Franse Rivièra.

1993: 14-daagse reis naar Polen. Eerst naar Warschau voor een bezoek aan de kathedraal en de Stanislaw Kostka Kerk met het graf van priester Popieluszko, vermoord door de Geheime Dienst. Vervolgens naar de Zwarte Madonna van Chestochowa, naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, waar pater Maximiliaan Kolbe is vermoord, naar Wadowice met het geboortehuis van de Johannes Paulus II, naar de industriestad Nowa Huta, waar een nieuwe kerk is gebouwd in de vorm van een schip. De Poolse pastoor schonk ons een plakkaat met de afbeelding van de kerk. Een mooie afsluiting was het bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka met o.a. haar ondergrondse kathedraal.

1994: geen bedevaart. Pastoor Pas nam afscheid van de parochie en verhuisde naar Volendam.

1995: naar Lourdes via Nevers en op de terugreis de H. Theresia van Lysieux bezocht. Vanaf dat jaar gingen we met één bus. Pater Otto Bosse msc nam de plaats van pastoor Pas in. 

1996: 9-daagse reis naar La Salette. Via  Paray-le-Monial, de pastoor van Ars reden wij naar de Maria-bedevaartplaats La Salette hoog in de Franse Alpen. Op de terugweg hebben we Maria bedankt in Banneux.

1997:  14-daagse jubileumbedevaart (10ereis) naar Fatima. Via het noord-Spaanse dorp Garabandal, de bedevaartplaats Maria van Covadonga en Santiago de Compostella reden wij naar Fatima. Op de terugweg via Salamanca naar Avila (H. Theresia) en tenslotte een bezoek aan het kathedrale kippenhok in de kerk van Santo Domingo de la Calzada.

1998: 11-daagse reis naar Noord Italië: tentoonstelling van de lijkwade van Turijn, de Dom van Milaan en de Maria-bedevaartplaatsen San Damiano, Montichiari en Fontanelle en Schio, en tenslote Kevelaer om Maria te bedanken voor de mooie reis.

1999: 2 bedevaarten, namelijk een 9 daagse rondreis door Israël met geestelijke begeleiding van priester Jan Sanders en een bedevaartreis naar Lourdes.

2000: 12-daagse reis naar Rome.

2001: 14-daagse reis naar Italië. via Loreto naar pater Pio in San Giovanni Rotondo. Vervolgens via Monte San Angelo (H. Aartsengel Michaël) naar Sorrento met bezoek aan het eiland Capri. Na een bezoek aan O.L. Vrouw van Pompei en het Benedictijner klooster Monte Casino reden wij via Assisië en Padua terug naar Nederland.

2002: 11-daagse reis naar Wenen. We bezochten onderweg de Maria-bedevaartplaatsen Mariënfried, Altötting en Mariazell. In Wenen brachten wij een bezoek aan het graf van de H. Clemens Maria, patroon der hopeloze zaken. Op de terugweg bezochten wij Melk met haar Benedictijner Abdij en Passau met het grootste orgel van de wereld.

2003: 12-daagse bedevaart naar Praag. Via Thüringen (bezoek aan Friedrichroda aan het klooster van de zusters van Schönstatt en de Wartburg (H. Elisabeth van Thüringen) reden wij naar Praag (Kindje Jezus van Praag) en bezochten vervolgens de Maria-bedevaartplaatsen Svata Hora (heilige berg), Kopecek en Svata Hostyn. Op de terugweg bedankten  wij moeder Maria in Maria Laach in Duitsland.

2004: 12-daagse reis naar Lourdes en vervolgens trokken wij over de Pyreneeën naar Torrecidad, Zaragossa en Montserrat, een bedevaartplaats van de Zwarte Madonna 

2005: 12-daagse reis naar La Salette. Via Paray-le-Monial, de pastoor van Ars, Chateauneuf de Galaure (Marthe Robin),  La Salette en La Mure voor een treinreisje door de prachtige natuur.

2006: 11-daagse reis naar Normandië en Bretagne. Via Lysieux (H. Theresia) reden we naar de Maria-bedevaartplaats Pontmain en via St. Anne d’ Auray (H. Anna te drieeën) naar Mons St. Michel (H. Michael). De reisleider liep tijdens deze reis een longontsteking op.

2007: 12-daagse reis naar Polen (zie 1993).

2008: 11-daagse reis naar Lourdes. Op de terug weg via Rocamadour en Nevers (H. Bernadette) naar Parijs voor een bezoek aan de kapel van de Rue de Bac.

2009: 12-daagse rondreis door Italië. We bezochten Loreto (huisje van Nazareth), Manopello (het gelaat van Christus), Lanciano (Eucharistisch wonder), San Giovanni Rotondo (pater Pio), Monte San Angelo, Assisië en Padua.

2010: 14- daagse reis naar Santiago de Compostella en Fatima, zoals ook in 1997 gemaakt werd.

2011: 9-daagse rondreis door Israël.

2012: 11-daagse jubileumbedevaart naar Rome.

2013: 11-daagse bedevaart naar Ieland naar pater Karel Houben in Dublin en H. Maria van Knock.

2014: 11-daagse bedevaart naar Beauraing, Paray-le-Monial, Ars-sur-Formans, Chateauneuf de Galaure, La Mure, Echternach en Banneux. 

2015: 9-daagse bedevaart naar Griekenland in het voetspoor van Paulus. 

2016: 10-daagse bedevaart naar Le Puy-en-Velay en Lourdes. 

2017: 14-daagse bedevaart naar Santiago de Compostelle en Fatima. 

2018: 10-daagse bedevaart naar Beieren en Oostenrijk(Heraldsbach – Wörth – Altötting –  Mariazell – Kevelaar).    

2019: 12-daagse bedevaart naar Polen. 

T/m 1993 ging pastoor Pas mee als parochieherder en geestelijk leider. Vanaf 1995 t/m 1997 was pater Otto Bosse onze inspirator. Daarna t/m 2010 kapelaan Henk Versteeg uit Hilversum. In 2011 ging pastoor Lars Peetam mee, in 2012 en 2015 pastoor Eric van Teijlingen, in 2013 en 2014 Pastoor Floris Bunschoten en vanaf 2016 onze parochiepastoor Henk Niesten.

De bedevaarten zijn in het algemeen goed verlopen. Tijdens de reis in de bus bidden wij de rozenkrans, we nemen een frisdrankje of een advocaatje met slagroom  en voor de picknick is er stokbrood met kaas en het bekende kartonnetje chocomel.

Eén keer hebben wij een zieke in Lourdes moeten achterlaten in het ziekenhuis. Deze zieke is naderhand met medewerking van de ANWB met het vliegtuig veilig naar huis gebracht. 

Andere wederwaardigheden
Op een keer waren we al een uur op weg naar Parijs, toen een passagier in de bus zijn portemonnay miste. Deze lag nog onder zijn hoofdkussen in het hotel in de Bourgogne. Vanwege het feit dat de passagier hartpatient was, zijn we bij hoge uitzondering naar het hotel teruggereden. Hoera! Het kamermeisje had de portemonnee gevonden. Het gevolg van dit heen en weer rijden was dat ons gehele dagprogramma in Parijs in deugen liep.

Op weg naar Polen in 1993 werd een passagier al vóór Berlijn beroofd van 1.600 gulden. Een Duitser vroeg langs de snelweg om wisselgeld voor toiletbezoek. De goedwillende, maar argeloze pelgrim pakte zijn portemonnee. Bij het pakken van enkele duiten greep de Duitser al het papierengeld uit de portemonnee en sprong in een gereedstaande auto. Weg 1.600 gulden. We hebben toen in de twee bussen een collecte gehouden met een opbrengst van 600 gulden, ‘zakgeld’ voor het bestolen echtpaar.

Op weg naar pater Pio overnachtten wij in Loreto. In de hal van het hotel stond een vleugel. Martin begon erop te spelen. Langzamerhand kwamen de deelnemers uit de dinerzaal en namen plaats om de vleugel. Een zangeres uit ons gezelschap begon enige aria’s te zingen en tenslotte gingen de beentjes van de vloer op de vrolijke klanken van de vleugel. Het werd een geweldige historische avond; iets wat je vooraf niet kunt bedenken.

Tijdens de bedevaart naar Wenen in 2002 hebben wij bij het graf van de H. Clemens Maria, de patroonheilige voor hopeloze zaken, gebeden voor een nieuwe pastoor in Empel (Noord Brabant). Prompt ging na de bedevaart pastoor Van Rossum, onze assistent in de Apostelkerk, naar Empel. Wij leken onze eigen glazen ingegooid te hebben. Niets was minder waar, want spoedig daarna kwam pater Nielen op ons verzoek uit Kameroen. Martin ging naar de Gemeente Heemskerk voor een woning voor de pater en nog dezelfde ochtend werd een woning toegewezen. Dank aan de H. Clemens Maria!

Martin van Kleef 
reisleider