Lisieux, Pontmain, Mont St. Michel, St Anne d’ Auray

1 t/m 10 september 2020 – maar dit is nog onzeker gezien de situatie rondom Covid 19.

Vanuit de Apostelparochie te Beverwijk wordt voor de 34e keer een bedevaart georganiseerd. Het wordt  een bedevaart met een heel mooi en afwisselend programma. 

We beginnen in Lisieux, de stad van de H. Theresia; zij werd slechts 24 jaar oud. Pelgrims uit de hele wereld komen naar Lisieux om de heilige te eren; zij leefde in de verborgenheid van de Karmel.

Thérèse van Lisieux

In Pontmain, gelegen op 30 km boven Laval, is Maria in 1871 verschenen aan enige kinderen. In het dorpje is naast de parochiekerk een basiliek gebouwd. Maria wordt daar vereerd onder de naam ’Moeder van de hoop’ (zie verder www.marypages.com/pontmain.htm).

Vanuit Pontmain gaan wij naar het majestueuze Mont St. Michel, een van de drukbezochtste bezienswaardigheden van Frankrijk. Op het voormalige eiland staat de Benedictijner Abdij met het vergulde beeld van Michael.

Basiliek van St. Anne d’Auray

In St. Anne d’Auray verscheen in 1623 Sint Anna, de moeder van Maria, aan boer Nicolazic en vroeg hem een kapel te bouwen en wel op de plek, waar het beeld van Sint Anna in de akker gevonden werd. Nu staat er op een immens plein een 19-eeuwse basiliek. De verschijning en de wonderen, die daarna gebeurd zijn worden aanschouwelijk voorgesteld in het wassenbeeldenmuseum. 

Aan de kust in Zuid Bretagne ligt Benodet, een drukbezocht vissers- en badplaatsje aan de monding van de rivier de Odet. Vanuit deze plaats gaan wij de mooiste gedeelten van Bretagne verkennen. 

Tenslotte bezoeken wij de stad Rouen met de prachtige gotische kathedraal Notre-Dame en de plaats waar Jeanne d’Arc tot de brandstapel werd veroordeeld.

Hieronder volgt het voorlopige programma (wijzigingen voorbehouden).

Dinsdag 7 juli, vertrek uit Beverwijk, via Utrecht, Den Bosch, Antwerpen rijden wij naar Frankrijk, naar de bedevaartplaats Lisieux. We dineren en overnachten in het pelgrimshotel Ermitage Saint Therese.

Woensdag, 8 juli, na het ontbijt bezoeken wij de Karmel, het klooster waar H Theresia heeft gewoond. Daarna gaan we naar het woonhuis van H. Theresia, de St. Pieterskathedraal en de basiliek, toegewijd aan de H. Theresia. Ook zien wij een film over het leven van de H. Theresia. Op het einde van haar leven zei ze:” Ik ga niet dood, ik ga het leven binnen.” 
Diner en overnachting in het pelgrimshotel Ermitage Saint Therese.

Donderdag 9 juli, na de H. Mis in de kapel van het hotel vertrekken wij naar de landingsplaats Arromanches waar op 6 juni 1944 de geallieerden aan land gingen. Vervolgens rijden wij naar Bayeux voor bezoek aan kathedraal en Tapisserie de la Reine Mathilde (geborduurd doek van 70 meter lang). In de namiddag vertrekken wij naar Pontmain naar het kloosterhotel “Le Relais Le Bocage” voor diner en overnachting.

Vrijdag 10 juli, verblijf in Pontmain, een klein dorpje met een grote basiliek. In dit dorpje is Maria in 1871 verschenen. Wij nemen daar deel aan het bedevaartprogramma van Pontmain en bezoeken de verschijningsplaats. Hotel, basiliek, parochiekerk en verschijningsplaats liggen vlak bij elkaar.                                                                                                                                                                                                                                         

Mont St. Michel

Zaterdag 11 juli,  we bezoeken Mont St. Michel. De H. Mis is in de kloosterkerk en daarna volgt een rondleiding. ‘s Middags brengen wij een bezoek aan het stadje St. Malo met een wandeling over de 1800 meter lang wallen met prachtig uitzicht.

Zondag 12 juli, we vertrekken uit Pontmain voor een bezoek St. Anne d’Auray. Om 11.00 uur vieren wij daar met de parochianen de H. Mis (pelgrimsmis) in de basiliek. Daarna kunt u de Scala Santa (heilige trap) en wassenbeeldenmuseum bezoeken. In de namiddag rijden wij naar het stadje Benodet voor een verblijf van 3 nachten in hotel “Les Bains de Mer” (met zwembad).

Maandag 13 juli, we brengen een bezoek aan Douarnenez, de kreeftenhaven van Bretagne. Vervolgens naar de kerk van Confort, waar een houten wiel met twaalf klokjes hangt voor gehoorgestoorde kinderen. Het verhaal hierover zal in de kerk verteld worden. Hier vieren wij de H. Mis. Vervolgens naar Pointe du Raz, het uiterste puntje van Bretagne, waar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht.

Dinsdag, 14 juli, we gaan voor de H. Mis naar  de kerk van Pleyben. Vòòr deze kerk staat de beroemde calvaire uit het jaar 1555. Vervolgens rijden wij naar Locronan (= plaats van H. Ronan, Ierse monnik) met een mooie oude kerk uit de 15e eeuw. Het is ook een kunstenaarsdorpje. Na de lunch gaan we terug naar Benodet, waar u kunt genieten van een vrije middag.

Woensdag 15 juli, na het ontbijt rijden wij naar Rouen, waar we het oude stadscentrum (Place du Vieux Marché, Rue de Gros-Horloge, Kathedraal, etc.) bezoeken. Daarna diner en overnachting in het B&B-hotel in Rouen.

Donderdag, 16 juli, alweer de laatste dag. We gaan eerst naar Les Andelys voor een schitterend uitzicht over de rivier de Seine; vervolgens naar Amiens naar de kathedraal voor de H. Mis uit dankbaarheid voor de mooie bedevaart. Na de lunch rijden wij via Gent en Antwerpen naar Houten. Daar zullen wij genieten van het afscheidsdiner. Vervolgens rijden wij naar de uitstapplaats station Utrecht en tenslotte naar het eindpunt Beverwijk.

De bedevaartreis wordt gemaakt met een bus, voorzien van minibar, toilet en airconditioning. In de bus wordt niet gerookt. Verder wordt er regelmatig van zitplaats gewisseld (rouleersysteem).                                                                                                                                                                      

In de bus zal koffie, thee en soep tegen geringe vergoeding aan de chauffeur verkrijgbaar zijn. Verder zal op de heen- en terugreis drankjes (borrel, advocaat, wijn en frisdrank) gratis geserveerd worden. Wij overnachten in goede hotels. 

Pastoor Niesten van de Apostelkerk gaat mee als geestelijk begeleider.

De reis wordt gemaakt op basis van 8 dagen vol pension en 2 dagen half pension (ontbijt en diner). De reissom bedraagt  € 875,-. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt € 182,-.  

Bij aanmelding (door invulling van bijgaand formulier) doet u een aanbetaling van € 175,- op bankrekeningnummer NL33ABNA0536 505 608 t.n.v. M.J. van Kleef te Assendelft, inzake bedevaart 2020. U ontvangt geen bericht van uw aanbetaling. Uw bankafschrift is uw bewijs van betaling en inschrijving. 

Het resterend bedrag van  € 700,- dient u te storten vòòr 15 mei 2020.  U dient zelf voor een reis- en annuleringsverzekering te zorgen. Indien u vòòr 1 juni annuleert, ontvangt u het gestorte bedrag, verminderd met de aanbetaling, terug. Het aantal 1-persoonskamers is beperkt; toewijzing geschiedt in volgorde van aanmelding. Begin juni ontvangt u het definitieve programma, de deelnemerslijst en de kofferlabels.

Martin van Kleef, reisleider