
Het Paastriduum – de essentie van ons geloof
Witte Donderdag
Het Triduum is het geheel van ons geloof in drie dagen – het Paasmysterie in zijn essentie. Het begint met Jezus’ zelfgave in de Eucharistie en omvat zijn opdracht om anderen te dienen zoals Hij heeft gediend, dat wil zeggen, met Zijn hele leven, zelfs in de meest grimmige dimensies van het menselijk leven. Gebedsintenties voor deze dag: roepingen, dienst aan de armen, geloof in de onzichtbare aanwezigheid van God in de Eucharistie en alle sacramenten.
Goede Vrijdag
Het lijden omvat elke vorm van lijden – fysiek, psychologisch, schaamte, vernedering, spot en meer – inclusief de dood. In het geval van Jezus had het kosmisch gezien geen zin dat een volkomen onschuldige man een zondebok voor ons werd en het onverdiende lijden als een archetype voor al ons lijden zou verdragen. Gebedsintenties voor deze dag: hoop in wat een hopeloze situatie lijkt, dankbaarheid voor de gave van het leven, vertrouwen in Gods genade.
Stille Zaterdag en Paaswake
Aan het einde van de normale loop van het menselijk leven, namelijk de dood, leek alles verloren. En vanuit een strikt menselijk, aards perspectief was dat ook zo. De opstanding kwam uit het niets, net zoals de schepping zelf dat in de eerste plaats deed. Onverwachts, voorbij onze verbeelding, maakt de opstanding van Jezus het voor ons mogelijk om te hopen op het eeuwige leven. Gebedsintenties voor deze dag: hoop in wat een uitzichtloze situatie lijkt, dankbaarheid voor het geschenk van het leven, vertrouwen op Gods genade.
Het mysterie van het Kruis en Verrijzenis verzekert ons echter dat haat, geweld, bloed en dood niet het laatste woord hebben in menselijke aangelegenheden. De uiteindelijke overwinning is aan Christus, en we moeten vanuit Hem opnieuw beginnen, als we een toekomst van authentieke vrede, gerechtigheid en solidariteit voor iedereen willen bouwen. – Paus Johannes Paulus II
De Paaskaars en zijn betekenis

De Paaskaars vertegenwoordigt Jezus als Licht van de wereld.
De Vlam vertegenwoordigt het licht van Christus dat de duisternis overwint
Een wierook graantje vertegenwoordigd de 5 wonden van Christus
Alfa en Omega betekent dat Christus het begin en het einde is van alle dingen
Het Kruis van Christus is het symbool van de Christenheid
Het jaartal herinnert ons van Gods aanwezigheid hier en nu
Meer uitleg over het Paastriduüm?
Kijk op de website: https://paastriduum.nl/
De website heeft prachtige afbeeldingen en een uitleg bij de verschillende dagen.
Samuel Advies heeft er een uitleg voor kinderen bij geplaatst. Ook kan men via de link een digitale versie van de paasfolder ‘Gods liefde ontvouwt zich’ ontvangen om zelf uit te printen.